dijous, 4 de juliol del 2013

RIBERA DE CARDÓS (Pallars Sobirà)


Data fotos : 21-8-2008

Ribera de Cardós és una vila cap del terme municipal de Vall de Cardós, a la comarca del Pallars Sobirà.
Va ser municipi independent fins que el 1972 es va fusionar amb Estaon, per formar l'actual de Vall de Cardós. L'antic terme incloïa també els pobles de Cassibrós i Surri i, antigament, havia tingut el poble deBorente, ara despoblat.
Ribera de Cardós compta amb la important església parroquial romànica de Santa Maria, gran i un xic separada de la vila, en un indret a prop del riu que vol ser punt de trobada de tota la vall. Antigament era seu d'un arxiprestat que comprenia tota la Vall de Cardós. En el poble hi ha les capelles de la Puríssima de Casa l'Apotecari i de Santa Llúcia de Casa Móra. Al nord de la vila hi ha també les restes de la capella de Sant Cristòfol.




LLADRÓS (Pallars Sobirà)


Data fotos : 21-8-2008

Lladrós és un poble que forma part del terme municipal de Vall de Cardós, situat a la comarca del Pallars Sobirà. Des del 1847 formava part de l'antic municipi d'Estaon.

El poble de Lladrós es troba a 1.019 metres d'altitud. Està situat a la dreta del riu Noguera de Cardós, als peus dels cims de Miravall (a l'oest), i del Roc Bataller a l'est. És el poble més septentrional del seu terme municipal, i, per carretera, queda separat de la resta del municipi per una llenca del terme municipal d'Esterri de Cardós que s'insereix en el terme de Vall de Cardós. A més, queda més a prop de Lladorre que del seu cap de municipi, Ribera de Cardós.

LLADORRE (Pallars Sobirà)


Data fotos : 21-8-2008

Lladorre és el cap del municipi de la comarca del Pallars Sobirà, situat a la Vall de Cardós. El seu extens terme municipal ocupa tota la part septentrional de la Vall de Cardós, la capçalera de la Ribera de Cardós
El poble té una altitud de 1.052 metres i una superfície de 149,98 Km2.


TAVASCAN (Pallars Sobirà)


 Data fotos : 21-8-2008

Tavascan és un poble que formar part del terme municipal de Lladorre,  a la comarca del Pallars Sobirà.
Està situat a la dreta del Riu de Lladorre i a l'esquerra del de Tavascan (tram superior de la Noguera de Cardós), justament a l'interfluvi dels dos rius. És en un coster, entre 1.106,9 i 1.154,5 metres d'altitud. És al capdamunt de la carretera L-504, que acaba en el poble (continua a través de pistes forestals). És el poble més al nord de tota la Vall de Cardós.

SORPE (Pallars Sobirà)


Data fotos : 21-8-2008

Sorpe és un poble del terme municipal d'Alt Àneu, a la comarca del Pallars Sobirà. Està enlairat a la dreta de la Noguera Pallaresa, al nord de la vall del riu de la Bonaigua, a l'altra banda del qual es troba l'avetosade la Mata, també coneguda com la Mata de Sorpe o, també, la Mata de València. Segons Joan Coromines[1]Sorpe, de la mateixa manera que «Surri» i «Sorre», prové de l'ètim basc «çur» o «zur», «fusta», amb el sufix locatiu «-be», que passa a «-pe» i posteriorment a «-re», que significa «sota de». Per tant, Sorpe seria «sota la fusta», sota el bosc, fent referència als immensos boscos sota dels quals es troba el poble.

dilluns, 1 de juliol del 2013

ISAVARRE (Pallars Sobirà)


Data fotos : 21-8-2008

Isavarre és un poble que forma part del terme municipal d'Alt Àneu, a la comarca del Pallars Sobirà.
Està situat a 1.092 metres d'altitud, a l'esquerra de la Noguera Pallaresa i a la dreta del Barranc de Buixerri, just al nord d'on es troben aquests dos cursos d'aigua.