divendres, 17 de juny del 2016

VILAMUR (Pallars Sobirà)



Església de la Mare de Déu de Medina 

Racó molt `pintoresc del poble de Vilamur

Data fotos : 13-6-2016

Vilamur és un poble que forma part del municipi de Soriguera, a la comarca del Pallars Sobirà. El poble de Vilamur està situat a 1.257 metres d'altitud i a uns 10 km. de Sort anant cap al Port del Cantó.

La seva ubicació es priviligiada, dons en un dia clar les vistes que es poden gaudir son del tot molt recomanables i la veritat que és un poble d'aquest que val la pena de fer-hi una parada, per veuri-hi les  cases amb un to vermellós i uns carrers molt pintorescos.


SANT PERE DE BURGAL (Pallars Sobirà)


El camí que ens portarà al monestir està molt ben condicionat

Arribada al monestir

Arcades del monestir de Sant Pere de Burgal

El monestir de Sant Pere de Burgal

Data fotos : 13-6-2016

Sant Pere deBurgal és un antic monestir benedictí romànic de l'àmbit del poble d'Escaló, en el terme municipal de la Guingueta d'Àneu, a la comarca del Pallars Sobirà. Pertany al territori de l'antic terme d'Escaló.
Les seves notables restes estan situades a l'esquerra de la Noguera Pallaresa i a la dreta del Barranc de Sant Pere, a poc més d'un quilòmetre al sud-est d'Escaló, al peu del vessant sud-occidental del Roc del Gento.

Per anar a Sant Pere de Burgal ens cal caminar uns 25 minuts des de el poble d'Escaló, el itinerari és de curta durada i ens porta fins a Sant Pere de Burgal, antic monestir benedictí del segle XII. L'indret és d'aspecte feréstec i veureu l'esplendor d'una floració generosa, però això si, ben senyalitzat i sense cap mena de problema en en el camí, que per cert el varem trobar molt ben condicionat. L'ubicacio del monestir és un indret molt espectacular.


dijous, 16 de juny del 2016

CASTELLVINY (Pallars Sobirà)


 El gos que ens ve a rebre vigilant la seva casa



 L'església de Sant Esteve de Castellviny


Data fotos : 13-6-2016

Castellviny és un poble que forma part del terme municipal de Sort, a la comarca del Pallars Sobirà. Fins al 1976 formà part del terme d'Enviny.
Castellviny és al nord-oest del seu actual cap municipal, Sort, enfilat a les muntanyes que tanquen per la dreta la vall de la Noguera Pallaresa. És en un coster al sud-sud-est d'Olp i a l'oest-sud-oest de la Bastida de Sort, al nord del Barranc de la Pietat i al sud del Barranc de Bonabasi.
El poble domina sobre una roca part de la ribera de Sort i està gairabé rodejat de molta vegetació que li dona un encant.


LA BASTIDA DE SORT (Pallars Sobirà)


 Curiosa arcada al entra al poble de la Bastida de Sort

L'església parroquial de la Bastida de Sort


Data fotos : 13-6-2016


La Bastida de Sort, denominat simplement la Bastida en el seu entorn, és un poble que forma part del terme municipal de Sort, a la comarca del Pallars Sobirà. Fins al 1976 formà part del terme primigeni de Sort, tot i que entre el 1812 i el 1847 disposà d'ajuntament propi.

La Bastida de Sort és al nord de la vila cap del municipi i de la comarca, i representava un dels seus elements defensius. Es troba al capdavall de la Vall d'Àssua, a la dreta de la Noguera Pallaresa i també a la dreta del Barranc del Prat del Gitano, al sud-oest d'on el barranc s'aboca en el riu. És al peu de la carretera LV-5223, justament en el punt quilomètric 1, a un quilòmetre de la vila de Sort.

OLP (Pallars Sobirà)


 Carrer amb forta pendent per anar al nucli de la Força d'Olp


 Un dels carrers més estrets del poble

Data fotos : 13-6-2016


Olp és un poble que forma part del terme municipal de Sort, a la comarca del Pallars Sobirà. Fins al 1976 formà part del terme d'Enviny.
Olp és al nord del seu actual cap municipal, Sort, enfilat a les muntanyes que marquen el marge dret de la Noguera Pallaresa i limiten pel sud-oest la Vall d'Àssua.
Olp es divideix en tres nuclis. A l'entrada, venint de Sort o de Pujalt, hi ha la Pleta, formada per un conjunt de cases adossades que s'organitzen en dos carrers paral·lels. Ocupa el lloc del que indica el seu nom: una pleta, on es recollia de nit el bestiar de pastoreig del poble.

Del seu patrimoni cal destacàr l'església de la Mare de Déu de la Candalera,és un petit temple amb un bonic campanar d'espadanya.



dimecres, 15 de juny del 2016

ENVINY (Pallars Sobirà)


Església de la Mare de Déu de la Candalera d'Enviny


Vista del poble

Data fotos : 13-6-2016

Enviny es d'aquells pobles que encara conserven la manera de vida característica de les zones rurals dels pobles del Pirineu. Un passeig pels carrers empedrats transporten a altres temps.

El poble d'Enviny forma part del terme municipal de Sort, a la comarca del Pallars Sobirà. Fins al 1976 fou cap de municipi propi.
Enviny és a ponent del seu actual cap municipal, Sort, enfilat a les muntanyes que tanquen per la dreta la vall de  Pallaresa. És en el vessant meridional de la carena de l'extrem sud-est del Serrat dels Plans, a l'esquerra, bastant enlairat, del Barranc de Montardit. És a prop i a l'est-nord-est de Llarvén i un xic més lluny al nord deMontardit de Dalt. Es troba a l'esquerra de la Llau de les Tosques i als peus de la Coma dels Tossals.



LLARVENT (Pallars Sobirà)


Curiosa soca d'arbre davant d'un portal

La Parròquia de Santa Coloma de Llarvent

Data fotos : 13-06-2016

El poble de Llarvent forma part  del terme municipal de Sort, a la comarca del Pallars Sobirà. Està situat a 1087 m. d'alçada i l'any 2011 tenía 14 hab. 
Llarvent és al nord-oest del seu actual cap municipal, Sort, enfilat a les muntanyes que tanquen per la dreta la vall de la Noguera Pallaresa. Està situat en una carena a la dreta de la Llau del Carant i a l'esquerra del Barranc de Montardit.
A més de l'església de Santa Coloma, en els entorns del poble hi ha la capella del Roser i, davant del poble, a migdia, el mas, borda i antiga església de la Santa Creu.

MONTARDIT DE DALT (Pallars Sobirà)



En el poble hi destaca molt l'església de Santa Cecília que es molt vistosa


 Racó pintoresc del poble

Data fotos : 13-6-2016

Montardit de Dalt, sovint anomenat simplement amb l'antic nom de Montardit, sobretot perquè Montardit de Baix rep també el nom de Ribera de Montardit, el poble forma part  del terme municipal de Sort, a la comarca del Pallars Sobirà. Fins al 1976 formà part del terme d'Enviny. Montardit de Dalt és al sud-oest del seu actual cap municipal, Sort, enfilat a les muntanyes que marquen el marge dret de la Noguera Pallaresa


dimarts, 14 de juny del 2016

BRESSUÍ (Pallars Sobirà)


Racó pintoresc
 L'església de Sant Miquel

Data fotos : 13-6-2016

Bressuí és un poble que forma part  del municipi de Sort, a la comarca del Pallars Sobirà
El poble és al nord-oest del seu actual cap municipal, Sort. Bressuí té 20 hab. (2015) i esta situat a 844 m. d'alçada. 

dilluns, 13 de juny del 2016

MONTARDIT DE BAIX (Pallars Sobirà)



Simpàtica figura en el portal d'una casa

 Racó típic del poble

Data fotos : 13-6-2016


 Montardit de Baix, o Ribera de Montardit, és un poble que forma part del terme municipal de Sort, a la comarca del Pallars Sobirà, l'any 2011 tenia 108 hab. i està situat a una alçada de 671 metres. 
Montardit de Baix és molt a prop del seu actual cap del munici, Sort, a prop de la riba dreta de la Noguera Pallaresa


dilluns, 6 de juny del 2016

SALÀS DE PALLARS (Pallars Jussà)



La plaça del mercat, al centre del poble


 "La Barberia" Curioses botigues museus que es poden visitar

 Botiga de "ULTRAMARINS" 

 Carrer típic de Salàs de Pallars

 L'església de la Mare de Déu del Coll

Els porxos de la plaça del mercat

Data fotos : 5-6-2016

Salàs de Pallars és un municipi que forma part de la comarca del Pallars Jussà,  té 365 hab.(2014) i està a una alçada de 573 metres. El poble està rodejat d'unes vistes espectaculars.
A Salàs de Pallars sembla que el temps s'hagi aturat, dons és un dels pocs municipis del Pallars Jussà que es mantenen inalterats al llarg del temps, hi han molts porxos que li donen un encant. 
Aquest poble que havia estat la capital del comerç ramader de cavalls i mules i que ara és tranquil, no arriba als quatre-cents habitants. Val la pena fe el recorregut de les botigues museus, dons son mol interessants.