dijous, 19 d’octubre del 2017

MALACARA (Segarra)


Església de Santa Maria de Malacara



Data fotos : 15-10-2017

Altitud : 685 m

Població : 6 hab. (2014)

Malacara és un nucli de població que forma part del municipi d'Estaràs a la comarca de la Segarra, en l'inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

El nucli de Malacara està situat a 2,7 kilòmetres del poble de Ferran, agafant un camí sense asfaltar que surt vora la bàscula del poble (indicador a "Santa Maria") i sempre seguint pel camí de la dreta. El seu nucli està format per un antic castell, reconvertit actualment, en una casa senyorial i l'església de Santa Maria, adossada a aquesta. Aquesta casa senyorial se'ns presenta de planta rectangular distribuïda a partir de planta baixa, primer i segon pis, ràfec de teula i maó a les façanes de migjorn i tramuntana, i coberta exterior a doble vessant.

Topònim: Turull apunta tres possibilitats per explicar aquest topònim. En primer lloc l´etimologia popular com a descripció d´un terreny agrest, escarpat. En segon lloc, Malacara com a antropònim. Finalment, la tercera hipòtesi: cara com a “quer”, en aquest cas tindríem una significació del tipus “roques males” o “mal roquer”. Font: Els topònims de la Segarra; Albert Turull.