dimecres, 1 de novembre del 2023

VANDELLÒS I L'HOSPITALET DE L'INFANT (Baix Camp)


Carrer de la Font

Font de Pedra

Carrer de les Flors


Plaça Drs. Gil - Vernet

Carrer Major

Ajuntament de Vandellòs

  

 Data fotos : 29-10-2023  


Altitud :     281 m

Població :  hab. 801  (2022)

Vandellòs és un poble que pertany al municipi de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant, a la comarca del Baix Camp. És l'antic nucli del terme municipal, al qual va donar nom oficialment fins al 1990, i encara hi ha l'edifici principal de l'ajuntament i la sala de plens. Vandellòs és a 281 m d'altitud, a la vora de la carretera C-44, entre l'Hospitalet de l'Infant i Tivissa. Es troba al bell mig d'una zona muntanyosa, a prop del massis dels Dedalts. La Mola de Genessies es troba no gaire lluny, a l'oest del poble. Abans hi havia restaurants a la vora de la carretera, però actualment només en podem trobar un al poliesportiu municipal. Hi ha dos bars, una residència d'avis, un supermercat i dos forns de pa. Cada dilluns al matí hi ha un mercat setmanal. La festa major se celebra el 26 de setembre, festivitat de Cosme i Damià, màrtirs. També s'hi celebra la festa de la Germandat el 15 de maig, en honor de Sant Isidre, patró de la pagesia. L'església parroquial de Vandellòs és dedicada a Sant Andreu. És un edifici de tres naus amb cúpula, d'estil renaixentista, construïda el 1773 i reconstruïda després de la Guerra Civil.






Entrada a la Plaça del Pou

Plaça del Pou. Aquesta plaça és l'urbanització moderna
del que fou el pati de l'antic hospital i com diu el seu nom
hi havia un pou amb una sínia.

Plaça del Pou

Bonica rotonda farçida de palmeres

L'Hospitalet de l'Infant i la Vall de Llors

Passeig marítim de l'Hospitalet de l'Infant

Passeig marítim de l'Hospitalet de l'Infant


Ajuntament de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant

 Data fotos : 29-10-2023  

Altitud :     9 m

Població :  hab. 4.924  (2022)

L'Hospitalet de l'Infant és un centre urbà de la costa tarragonina, integrat al terme municipal de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant i situat a l'extrem sud-occidental de la comarca del Baix Camp.

El centre de la població actual es troba damunt d'un promontori rocós flanquejat per extenses platges i travessat pel curs del Llastres, riu ara reduït a torrent. A la part alta d'aquest promontori es troben les restes de l'hospital construït a mitjans del segle xiv (1344), per voluntat de l'infant Pere d'Aragó i d'Anjou, fill de Jaume el Just i Blanca de Nàpols i qui ha donat el nom a la població: l'Hospital del Coll de Balaguer.