dilluns, 31 d’octubre del 2022

GUALTER (La Noguera)

  



Nucli antic

Nucli antic

Nucli antic



Claustre de Santa Maria de Gualter

Claustre de Santa Maria de Gualter


Monestir de Santa Maria de Gualter

Monestir de Santa Maria de Gualter


Vista del poble de Gualter

  Data fotos : 30-10-2022

Altitud : 399 m

Població :  hab. 88 (2019)

Gualter és una vila i capitalitat de l'extens municipi de la Baronia de Rialb, al Segre Mitjà. Amb uns cent habitants censats és el poble més habitat del terme. El poble és a l'extrem sud del municipi i a la dreta del Segre, a un parell de quilòmetres de Ponts tot seguint la carretera comarcal C-1412b que va en direcció a Folquer i que segueix fins al Pallars Jussà. El pont que travessa el canal i el riu Segre, dit de Gualter, comunica el municipi de Ponts amb el de la Baronia de Rialb.

L'Ajuntament de la Baronia de Rialb té la seu al nucli principal d'aquest municipi d'onze localitats. Juntament amb l'Oficina de Turisme, la casa consistorial ocupa part de les dependències d'un antic monestir.

Presidit per l'imponent pantà de Rialb i el magnífic monestir de Gualter, la Baronia de Rialb atresora una autèntica legió de monuments medievals religiosos: es compten fins a vint-i-quatre ermites escampades per tots els punts del terme municipal, fet que la converteix en una parada obligada per als visitants interessats en aquest tipus de patrimoni.

Està format per onze nuclis de població, el més gran dels quals és Gualter, on s'ubica l'Ajuntament a les mateixes dependències del monestir de Santa Maria de Gualter. De fet, ocupa una part de l'espai d'aquesta antiga construcció de principis del segle XIII i que va ser habitada per monjos benedictins. S'hi poden fer visites guiades per tot el recinte.