dilluns, 31 d’octubre del 2022

LA TORRA DE RIALB (La Noguera)

La Torre de Rialb

La Torre de Rialb

Antic Ajuntament

Antic Ajuntament

L'escola de la Torre de Rialb


Rectoria de La Torre de Rialb

Rectoria de la Torre de Rialb

Sant Iscle i Santa Victòria de la Torre de Rialb


El campanar de base cuadrada

El riu Rialb just davant del poble totalment sec

El riu Rialb just davant del poble totalment sec

    Data fotos : 30-10-2022

Altitud : 630 m

Població :  hab. 11 (2019)

La Torra o la Torre de Rialb és una petita població disseminada de l'extens municipi noguerenc de la Baronia de Rialb, al Segre Mitjà. En documents antics apareix amb el nom de Torrabadal.

El poble està situat en un planell a mitja costa de l'esquerra del riu Rialb, a un km davall del poble de Politg i, avui en dia, sobreposat al pantà de Rialb que colga les terres del fons de la vall. Ubicat al centre de l'antiga baronia jurisdiccional, era l'indret més important juntament amb la Serra de Rialb i Politg, a més a més de la Cluella i Miralpeix.

El nucli el formen l'església romànica de Sant Iscle i Santa Victòria amb l'antiga rectoria i l'escola, que actualment s'estan restaurant, i diferents masos escampats per la zona denominada històricament del Rialb Jussà. A la zona hi ha un important monument prehistòric com és el dolmen de Sòls de Riu (o dels Tres Pilars), el qual fou traslladat del seu emplaçament originari per salvaguardar-lo de les aigües de l'embassament de Rialb. En el mateix indret també hi ha l'ermita de Santa Eulàlia de Pomanyons (s. xi) i ja més amunt, a Serrallimpia, la de Sant Girvés.

Per accedir a la Torre, cal agafar la carretera C-1412b que venint de Ponts o de Folquer es bifurca al punt quilomètric 12,5 en direcció al municipi alturgellenc de Peramola. Després de creuar un llarg pont que travessa el pantà i el Rialb, la carretera s'enfila muntanya amunt i al cap d'uns mil metres es troba un desviament a mà dreta que condueix a l'entrada del poble.