dimarts, 1 de novembre del 2022

PALLEROLS DE RIALB (La Noguera)


Vista del poble de Pallerols

Hi destaca l'església de  Pallerols

Sant Esteve de Pallerols


La portada

L'absis

L'absis

A prop hi ha un banc de pedra


Plafó informatiu

Indicacions de masies de l'entorn

Des de la Masia l'Ampurdanès es veuen
 aquestes vistes privilegiades

Vistes des de la Masia l'Ampurdanès

  Data fotos : 30-10-2022

Altitud : 815 m

Població :  hab. 29 (2019)

Pallerols de Rialb és un poble disseminat situat a l'extrem nord-est del municipi noguerenc de la Baronia de Rialb, al Segre Mitjà.

És en ple Prepirineu a una solana alterosa al sud de la serra del Rialb i als vessants de la muntanya de Sant Marc (1.060 m.); hom hi pot arribar per la carretera de Peramola (Alt Urgell) cap a Politg que connecta amb la C-1412b i a l'altura de Coll del Toni, a 8 km. de Peramola, es gira a la dreta per seguir per un camí asfaltat de 2 km. fins dalt el poble. També s'hi accedeix per un camí en bon estat des del poble de Gavarra, al municipi alturgellenc de Coll de Nargó.

El poble actual el formen un conjunt de cases al mateix nucli i altres masies disseminades. L'església parroquial és dedicada a sant Esteve i ha estat molt modificada per mutilacions i ampliacions, especialment pel costat de migdia. En concret, l'edifici va patir una profunda modificació el 1793 canviant la seva fesomia d'església romànica original. El que resta de la nau primitiva i un braç de creuer amb una absidiola permeten suposar que era un edifici de nau amb creuer i tres absis.